Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007

«Κώδικας Δεοντολογίας Αστυνομικού» - ΑποσπάσματαΑνώνυμος σχολιαστής στο εκπληκτικό ποστ του Sourotiri's place ΠΟΣΑ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΕ ΠΟΛΥΔΩΡΑ;;; [Μια συλλογη μεμονομενων περιστατικων με εικονα και βιντεο, εξαιρετικα αφιερωμενη] γράφει μερικά Αποσπάσματα από το Προεδρικό Διάταγμα 254/2004 «Κώδικας Δεοντολογίας Αστυνομικού»

O αστυνομικός:

  • Ενεργεί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του, με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της αναλογικότητας, της επιείκειας, της χρηστής διοίκησης, της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων.

  • Εκτελεί τα καθήκοντά του με αμεροληψία, αντικειμενικότητα, διαφάνεια, σύνεση, αυτοκυριαρχία, σταθερότητα, αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια, προστατεύοντας, χωρίς διάκριση, όλους τους πολίτες από παράνομες σε βάρος του πράξεις.

  • Σέβεται το δικαίωμα στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια κάθε ατόμου. Δεν επιφέρει, δεν προκαλεί και δεν ανέχεται πράξεις βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας και αναφέρει αρμοδίως κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Ενεργεί σύλληψη ατόμου όταν αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου. Κατά τη σύλληψη ενεργεί με σύνεση και σταθερότητα, τηρεί άψογη συμπεριφορά και αποφεύγει κάθε πράξη που μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος και γενικά να προσβάλει την αξιοπρέπειά του. Χρησιμοποιεί την απολύτως αναγκαία βία και δεσμεύει τον συλληφθέντα μόνον όταν αντιδρά βίαια ή είναι ύποπτος φυγής.

  • Διασφαλίζει συνθήκες κράτησης που εγγυώνται την ασφάλεια, την υγεία και την προστασία της προσωπικότητας του κρατουμένου

  • Αποτρέπει και καταγγέλλει άμεσα, κάθε πράξη που συνιστά βασανιστήριο ή άλλη μορφή απάνθρωπης, σκληρής ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, οποιαδήποτε μορφή βίας ή απειλή βίας, καθώς και κάθε δυσμενή ή διακριτική μεταχείριση σε βάρος κρατουμένου.

  • Μεταχειρίζεται με άψογο τρόπο τους κατηγορουμένους, τους υπόπτους, τους μάρτυρες και τους παθόντες και δεν ασκεί οποιαδήποτε μορφή βίας ή πίεσης στην προσπάθεια άντλησης πληροφοριών.

    Ο αστυνομικός από την ανάληψη των καθηκόντων του αποδέχεται την παρακάτω διαβεβαίωση:

  • «Διαβεβαιώ ότι γνώμονας της συμπεριφοράς μου αποτελεί ο σεβασμός της αξίας κάθε ανθρώπου και η προάσπιση των δικαιωμάτων του. Έχω την ύψιστη τιμή να υπηρετώ τον Ελληνικό Λαό, ασκώντας την αστυνομική εξουσία που μου εμπιστεύεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Αναλαμβάνω τις υποχρεώσεις και αποδέχομαι τους κινδύνους του λειτουργήματός μου και δηλώνω ότι εργάζομαι με αμεροληψία και δικαιοσύνη για το καλό της κοινωνίας. Προσπαθώ διαρκώς να βελτιώνω τη συμπεριφορά μου ως υπεύθυνος δημόσιος λειτουργός, αποδέχομαι τον κοινωνικό έλεγχο της δράσης μου και προσδοκώ την υποστήριξη των πολιτών»--->> "Ελπίζω να το διασκεδάσατε" καταλήγει ο ανώνυμος σχολιαστής και το μόνο για το οποίο μπορώ να τον διαβεβαιώσω είναι ότι ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑ ΚΑΘΟΛΟΥ.

UPDATE: Γιατί να μη δεσμεύονται με όρκο ΚΑΙ οι αστυνομικοί;4 σχόλια:

ιανος είπε...

Βλέπεις πόσο γελοίοι γινονται ζητώντας την άρση του απορρήτου
για το παλικάρι που το ανέβασε.όλα αυτά γίνονται για εκφοβισμό.Ο επόμενος που θα ανεβάσει ένα παρόμοιο βίντεο θα το σκεφτεί δέκα φορές.

Rodia είπε...

Το είδα. Το ζητά, λέει, ο εισαγγελέας για την πλήρη ενημέρωση του φακέλλου.
..για την ανωνυμία χρειάζεται να παλέψουμε..
Ειναι ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ η ανωνυμία στο διαδίκτυο, με κάποιο τρόπο πρέπει να υποστηριχτεί και να λαβαίνεται σοβαρά υπόψη.

ιανος είπε...

Δεν έχουμε πολλά περιθώρια,θα βρουν
τον τρόπο να το περιορίσουν.ίσως μόνο
με οργανωμένη αντίσταση να πετύχουμε κάτι.όνειρα θερινής νυκτός.

Rodia είπε...

Είναι αχανές το διαδίκτυο και όλο πιο... αχανέστερο θα γίνεται. Πρόβλημα αποκάλυψης χωρίς να θέλει ο ανώνυμος να αποκαλυφθεί, θεωρητικά και πρακτικά, δεν υπάρχει.
Το ζουμί είναι να έχει βαρύτητα η ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ και να εξετάζεται ισότιμα με την "επώνυμη", δεδομένων των συνθηκών που ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ την ανωνυμία. Αυτό νομίζω...

Metablogging.gr Comments Headline Animator