Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007

Ο δικός μας E-Lawyer
Από τον Αύγουστο του 2005, βρίσκεται ανάμεσά μας ένας σπουδαίος νέος νομικός, ο E-Lawyer , που δεν περιορίζεται στο blog του αλλά συμμετέχει δραστικά και, με σημαντικά σχόλια και posts, έχει προσφέρει τις γνώσεις του και έχει προβληματιστεί μαζί μας για διάφορα θέματα σχετικά με το διαδικτυακό χώρο.

Αύριο Πέμπτη, παρουσιάζεται στη Στοά του Βιβλίου το τρίτο βιβλίο του με τίτλο «Περαιτέρω χρήση πληροφοριών τού δημόσιου τομέα» και ανεβάζω την πρόσκληση χωρίς άλλο σχόλιο, με την προτροπή ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ.


Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

Ώρα 20.00

ΣΤΟΑ του ΒΙΒΛΙΟΥ, Αίθουσα Λόγου


«Περαιτέρω χρήση πληροφοριών τού δημόσιου τομέα»

Παρουσίαση βιβλίου τού Βασίλη Σωτηρόπουλου.

Ομιλητές οι κ.: Λέανδρος Ρακιντζής, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Καλλιόπη Σπανού, βοηθός Συνήγορος τού Πολίτη, Λίλιαν Μήτρου, επίκ. καθηγήτρια Παν/μίου Αιγαίου, Μαργαρίτα Γλαράκη, ειδική επιστήμων Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου, Δρ Νομικής, δικηγόρος. Συντονίζει ο κ. Νικήτας Λιοναράκης, δημοσιογράφος.

Στο διαδικτυακό τόπο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΚΚΟΥΛΑ, βρίσκονται οι πληροφορίες:

Με το βιβλίο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία το θεσμικό πλαίσιο για την δυνατότητα χρήσης εγγράφων δημόσιων αρχείων, για σκοπούς πέραν του αρχικού προορισμού τους. Η έννοια της «περαιτέρω χρήσης πληροφοριών» αναφέρεται στο δικαίωμα των πολιτών για άντληση εγγράφων από τους δημόσιους φορείς και αξιοποίησή τους για εμπορικούς ή μη σκοπούς.

Ο Ν. 3448/2006, με τον οποίο το εσωτερικό δίκαιο εναρμονίζεται προς την Οδηγία 2003/98/ΕΚ, αποσκοπεί στην απελευθέρωση του «μονοπωλίου» του δημόσιου τομέα, ως προς τη διαχείριση των εγγράφων που κατέχει. Ανοίγει έτσι το πεδίο για τη διαμόρφωση μιας νέας αγοράς πληροφοριών με την παροχή «υπηρεσιών περιεχομένου», βασιζόμενων στην πρώτη ύλη των εγγράφων των δημόσιων αρχείων.

Παράλληλα, το νέο θεσμικό πλαίσιο ενδυναμώνει το ατομικό δικαίωμα της πληροφόρησης, καθώς και άλλα ατομικά δικαιώματα, δεδομένου ότι η χρήση των εγγράφων μπορεί να συνδέεται όχι μόνο με επιχειρηματικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά και με την έρευνα, την επιστήμη, την τέχνη και την εκπαίδευση.

Η ερμηνεία του Ν.3448/2006 αξιοποιεί όλα των επίσημα κείμενα που αφορούν τη θέσπιση του νέου πλαισίου για την «περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα». Ο συγγραφέας επικαλείται στην ανάλυσή του τα σχετικά προπαρασκευαστικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και τα Πρακτικά της Βουλής, την Αιτιολογική Έκθεση, την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί του νομοσχεδίου, καθώς και τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, σε κάθε κεφάλαιο της Ερμηνείας δίνεται έμφαση στη διασύνδεση του θέματος με τα ποικίλα ζητήματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, προστασίας προσωπικών δεδομένων και απορρήτων, λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισμού και διαφάνειας, που προκύπτουν από τις νέες δυνατότητες για αξιοποίηση των εγγράφων του δημόσιου τομέα. Η ανάλυση λαμβάνει ιδιαιτέρως υπόψη τις σχετικές αρμοδιότητες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, στην ανάπτυξη των κεφαλαίων υπάρχουν δικαιοσυγκριτικές αναφορές στο δίκαιο πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία, στην πρόσβαση στα κοινοτικά έγγραφα και στη νομολογία του Πρωτοδικείου και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το εκτενές Παράρτημα όλων των σχετικών κοινοτικών και εσωτερικών προπαρασκευαστικών, νομοθετικών και ερμηνευτικών κειμένων, που αφορούν την περαιτέρω χρήση πληροφοριών, καθιστά το έργο ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για τον αναγνώστη, νομικό ή μη.

Το έργο προλογίζει ο Καθηγητής και Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

5 σχόλια:

An-Lu είπε...

Ενδιαφέρον...να δω αν θα μπορέσουμε να πάμε...

Ανώνυμος είπε...

προσωπικός και πολύ καλός μου φίλος ο Βασίλης..
Ανεπιφύλακτα συνιστώ να πάτε
Και μια ερώτηση..διάβασε κανείς σας τον Τρίτο Φάουστ;;;

Rodia είπε...

Σιγά σιγά κ. ανώνυμε... Εδώ παρουσιάζω την επαγγελματική δραστηριότητά του.
Για όποιον ενδιαφέρεται πάντως, ας δώσω μια διεύθυνση: http://www.stoabibliou.gr/bookpresold_det.asp?bookID=3
να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι μια ιδέα, συνιστώντας με θέρμη το βιβλίο!

ihadafarminafrica είπε...

''απελευθέρωση του «μονοπωλίου» του δημόσιου τομέα, ως προς τη διαχείριση των εγγράφων που κατέχει. Ανοίγει έτσι το πεδίο για τη διαμόρφωση μιας νέας αγοράς πληροφοριών με την παροχή «υπηρεσιών περιεχομένου», βασιζόμενων στην πρώτη ύλη των εγγράφων των δημόσιων αρχείων.''

Σαν όνειρο;

ΑΣ ελπ'ισουμε να γίνει πραγματικότητα

υγ:

ευχαριστώ

Φιλαλήθης είπε...

Ναι ,πλήν όμως ,ο "δικός μας" e-lawyer είναι αυτός που ευαγγελίζεται τον έλεγχο των blogs και την θέσπιση κανόνων-καλούπια ώστε να χειραγωγούνται ευκολότερα.
Επίσης είναι αυτός που σβήνει όλα τα σχόλια από το blog του (αυτά που δεν συμφωνούν μαζί του)δείτε:
http://elawyer.blogspot.com/2006/11/blogs.html

Metablogging.gr Comments Headline Animator